Friday, 13 November 2015

Bake the cake (1st attempt)

Aku ada try buat kek..
Sebab resepinya bagi aku agak simple..
Memang dah hafal la bahan-bahannya..

Tapi aku taknak bagitau kat sini dulu..
Tunggu sampai jadi kek yang rasanya seakan-akan kek..

Sebab semalam aku buat, kek tu memang menjadi..cumanya rasa tu tak macam rasa kek langsung..adehh

Tapi silap aku jugak..aku ingat soda bikarbonat dengan tepung penaik tu benda yang sama..aku bantai je la..

Skang ni aku dalam misi mencari tepung penaik..kalau boleh, memang aku nak carik yg sama macam masterchef aku ajarkan tu..

Yela..kalau bahan-bahannya semua sama, possibility utk jadi kek dan rasa kek akan jadi lebih tinggi ye tak..hahaha

Jangan risau..bak kata masterchef, kek ni tak fancy macam kat kedai tu pon..tak kesahlah chef..asalkan buat then menjadi, happy sungguh dah..haha

Selain silap tepung penaik, aku rasa salah satu faktor tak jadi rasa kek sebab aku letak dlm microwave, 3 kali ganda dari masa yg masterchef suruh aku letak..dia suruh aku letak dlm 2.5 minit..mula2 aku tggu 2.5 minit, mcm tak masak, 5 minit, tak masak jugak, last2 sampai 7.5 minit..haha..padan muka aku..pandai-pandai lagi..

Tapi aku still rasa la the 1st ever kek yang aku buat sendri..malu lah klu tak rasa kek buatan sendri kan..haha..mmg hangit..rasa dia, ermm macam mana ea nak cakap..mcm takde rasa la..kosong..maybe sebab lama sgt kot bakarnye..

Takpe la mal..

Aku ingt nak tulis entry pasal kek ni bila betul2 dah menjadi kek..tapi aku tersekat kat tesco ni pasal hujan..so, bosan punya pasal, aku cite la 1st attempt aku dlm pembuatan kek coklat ni..

Hobby?
not so sure la..but macam quite interesting la sebenarnye..haha

Takde lidi kat rumah..so aku cucuk guna garpu je utk test dah masak ke blom..power kan

Jangan puji..nak ambil order boleh (^_^)

Monday, 2 November 2015

Jatuh

Bagi aku, jatuh itu perlu..
Tak kesah la jatuh sedalam mana..

Masing-masing ada tiba masanya nanti..
Ada tahap jatuhnya sendiri..
Jangan dibandingkan luka jatuhnya diri,
Setiap orang ada kemampuannya sendiri..

Jatuh, satu hal..
Apa yang membuatkan ianya manis, ialah bila tiba saat kita bangun..

Bangun secepat boleh dari jatuh..
Itulah yang lebih penting..

Tapi jangan dilupakan saat kita jatuh..
Mungkin itu boleh jadi inspirasi sejati untuk kita..
Mungkin dengan jatuh itu ajar kita 1001 perkara..

Aku pun pernah jatuh..
Jatuh motor..
Okay....
Itu tak lawak..
Itu sakit sebenarnya..
Hahaha..

Kadang-kadang,
Tengok orang keliling kita,
Happy je semuanya setiap masa..
Jeles tengok..

Takpe la mal..
Ada la tu nanti bahagian kau tu..
(Ayat pujuk diri sendiri)

Aku sebenarnya suka jatuh ni..
Lagi-lagi jatuh masa main bola..
Kau rasa macam puas tau bila kena tackle atas padang..
Pastu jatuhnya memang pedih la, tapi puas..
Kalau atas court futsal aku jarang jatuh, tapi lebih pedih la dari jatuh atas padang..

Okay sudahlah mal membebel..

Semoga setiap kisah ceritera kita atleast, boleh jadi inspirasi buat orang lain..

Ni hah aku kasi pantun skit :

Banyak bercakap, lapar rasanya,
Makan maggi goreng di restoran ali,
Hi─Ćup ini begitu asam garamnya,
Bila kita jatuh, bangunlah kembali,